Barry-Wordsworth_feat

Barry Wordsworth

Barry Wordsworth este dirijor principal invitat al The Royal Ballet, iar anterior a fost director muzical al aceluiași ansamblu, între 1990 și 1995 și între 2007 și 2015. Este dirijor de onoare al BBC Concert Orchestra, dirijor de onoare al Brighton Philharmonic și director muzical de onoare al Birmingham Royal Ballet.

S-a aflat la pupitrul a numeroase orchestre renumite din Marea Britanie și din străinătate: Philharmonia Orchestra, London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra,  Ulster Orchestra, Royal Concertgebouw Orchestra, Toronto Symphony, Sydney Symphony, New Zealand Symphony, Rotterdam Philharmonic și Seoul Philharmonic.

De-a lungul carierei sale la BBC, a dirijat în cadrul BBC Proms, iar în 1993 s-a aflat la pupitrul BBC Concert Orchestra, în cadrul celebrei Last Night of the Proms. În cei 17 ani ca dirijor principal al BBC Concert Orchestra, a participat la numeroase turnee cu ansamblul, în Japonia, Statele Unite și China.

Pe lângă cariera sa concertistică, Barry Wordsworth a colaborat timp de 40 de ani ca dirijor de operă și balet cu Royal Ballet din Londra. A susținut numeroase turnee cu acest ansamblu și a dirijat, recent, concertul de la New York, alături de New York City Ballet Orchestra, la Copenhaga, alături de Copenhagen Philharmonic, la Aldeburgh Festival, alături de Britten Sinfonia și la Taipei, cu Orchestra Simfonică Națională din Taiwan. A înregistrat, împreună cu Royal Ballet din Londra, o serie de DVD-uri, care prezintă, între altele, premiera piesei de balet Aventurile lui Alice în țara minunilor, de Christopher Wheeldon (Opus Arte). În stagiunile recente a dirijat spectacole de balet pentru New National Theatre Tokyo, Australian Ballet, Leipzig Ballet, pentru compania de balet Morphoses, Opéra National de Paris și Birmingham Royal Ballet.

Între cele mai recente apariții discografice semnate de Barry Wordsworth la pupitrul Royal Philharmonic Orchestra se numără albumele cu Ceaikovski și Elgar, iar înregistrările cu Last Night of the Proms, alături de BBC Concert Orchestra (cu casa de discuri Phillips Classics) s-au bucurat de un mare succes de public.

Barry Wordsworth este doctor honoris causa al Universității din Brighton și al Universității Central England din Birmingham și membru de onoare al Trinity College of Music din Londra.

Casa de bilete a Sălii Radio
Telefon: +40 21 303 14 28; +40 21 314 68 00
Centrul Cultural Media Radio Romania
Telefon: + 40 21 303 15 02; + 40 21 303 12 66
festivalradiro@gmail.com