Denis-Kozhukhin_feat

Denis Kozhukhin

Denis Kozhukhin s-a lansat în plan internațional în 2010, când a câștigat Premiul I la Concursul Queen Elizabeth din Bruxelles, la vârsta de 23 de ani. Cu o interpretare care îmbină virtuozitatea cu inteligența și maturitatea, Kozhukhin are darul rar de a stabili, aproape instantaneu, o legătură specială, prin emoție imediată, cu publicul.

Kozhukhin și-a consolidat o excelentă reputație și a cântat în cadrul a numeroase festivaluri și concerte prestigioase, precum și în renumite săli de concert: a participat la Festivalul Verbier, unde a câștigat Prix d’Honneur în 2003, la Progetto Martha Argerich din Lugano, a colaborat cu Berliner Philharmonie, Kölner Philharmonie, Klavier Festival Ruhr, a participat la Rheingau Music Festival, Jerusalem International Chamber Music Festival, a cântat la Carnegie Hall, Leipzig Gewandhaus, Munich Herkulessaal, Rotterdam De Doelen, Amsterdam Concertgebouw, Auditorio Nacional Madrid, Accademia Nazionale di Santa Cecilia Milano, Théâtre du Châtelet și Auditorium du Louvre, Paris.

În stagiunea 2015/2016, Kozhukhin va colabora cu ansambluri ca Orchestre National de France (Yamada), Pittsburgh Symphony (Noseda), Philharmonia (Weilserstein), Radio-Sinfonieorchester Stuttgart des SWR (Shokhakimov), Brussels Philharmonic (Denève) și Netherlands Radio Philharmonic (Märkl).

În stagiunea precedentă a susținut concerte alături de Chicago Symphony Orchestra (Morlot), Philadelphia Orchestra (Denève), BBC Symphony Orchestra (Oramo), Mariinsky Orchestra (Gergiev), Houston Symphony Orchestra (Hrusa), Netherlands Radio Philharmonic (Gimeno) și Orquestra Sinfônica do Estado de São Paulo (Alsop). A susținut un turneu în China, alături de BBC Scottish Symphony Orchestra; a debutat alături de West Eastern Divan Orchestra, sub bagheta lui Daniel Barenboim, la Festivalul din Salzburg și la Teatro Colón din Buenos Aires.

A susținut recitaluri în cadrul Concertgebouw’s Master Pianists Series, Cologne Philharmonie, Wigmore Hall, Auditorium du Louvre din Paris și London’s International Piano Series; a debutat la  Festivalul din Lucerna, la Vienna Konzerthaus și în cadrul Boston Celebrity Series.

Născut în Nizhni Novgorod, Rusia, în 1986, într-o familie de muzicieni, Denis Kozhukhin și-a început studiile de pian la vârsta de patru ani, sub îndrumarea mamei. A studiat la Școala de Muzică Balakirev cu Natalia Fish. Între 2000 și 2007, Kozhukhin  a studiat la Școala de Muzică Reina Sofía din Madrid, cu Dimitri Bashkirov și Claudio Martinez – Mehner.

La terminarea studiilor, diploma i-a fost înmânată chiar de Regina Spaniei și a fost numit cel mai bun student al anului; grupul său, Cervantes Trio, a fost numit de două ori cel mai bun ansamblu de cameră. După studiile la Madrid, a fost invitat să studieze pianul la Piano Academy at Lake Como, unde i-a avut profesori pe Fou Ts’ong, Stanislav Yudenitch, Peter Frankl, Boris Berman, Charles Rosen și Andreas Staier. Și-a completat studiile sub îndrumarea lui Kirill Gerstein la Stuttgart. Kozhukhin a primit Premiul I în cadrul Vendome Prize, Lisabona, în 2009 și Premiul III în cadrul  Leeds International Piano Competition, în 2006.

Kozhukhin este și un foarte talentat musician de cameră. În această calitate a colaborat cu Leonidas Kavakos, Renaud și Gautier Capuçon, Janine Jansen, Vadim Repin, Julian Rachlin, Jerusalem Quartet, Pavel Haas Quartet, Radovan Vlatkovic, Jörg Widmann și Alisa Weilerstein.

Casa de bilete a Sălii Radio
Telefon: +40 21 303 14 28; +40 21 314 68 00
Centrul Cultural Media Radio Romania
Telefon: + 40 21 303 15 02; + 40 21 303 12 66
festivalradiro@gmail.com