Gidon_Kremer_photo_feat

Gidon Kremer

Dintre marii violoniști ai lumii, Gidon Kremer a avut, probabil, cariera cea mai puțin convențională. Născut la Riga, în Letonia, a început să studieze vioara la vârsta de patru ani, sub îndrumarea tatălui și a bunicului său, amândoi fiind apreciați violoniști. La șapte ani a fost admis la Școala de Muzică de la Riga. La vârsta de șaisprezece ani a primit Premiul I al Republicii Letone, iar doi ani mai târziu și-a început studiul cu David Oistrah la Conservatorul din Moscova. A câștigat premii internaționale prestigioase, între care se numără, în 1967, concursul Queen Elizabeth și premiul I la Concursurile Internaționale Paganini și Ceaikovski.

Aceste succese au reprezentat rampa de lansare pentru viitoarea carieră internațională a lui Gidon Kremer, care și-a cucerit reputația de a fi unul dintre cei mai originali și talentați artiști ai generației sale. A susținut concerte în mari săli de concerte, alături de orchestre de prim rang din Europa și Statele Unite și de cei mai apreciați dirijori ai scenei internaționale.

Repertoriul lui Gidon Kremer este neobișnuit de vast, cuprinzând lucrările de referință ale muzicii clasice și romantice dedicate viorii, dar și lucrări recente, de secol XX și XXI, compuse de maeștri ai muzicii contemporane ca Henze, Berg și Stockhausen. A interpretat magistral lucrări ale unor compozitori ruși sau din Sud-Estul Europei, precum și o serie de compoziții noi, dintre care multe dedicate chiar lui. A colaborat cu numeroși compozitori ca Alfred Schnittke, Arvo Pärt, Giya Kancheli, Sofia Gubaidulina, Valentin Silvestrov, Luigi Nono, Aribert Reimann, Peteris Vasks, John Adams, Victor Kissine, Michael Nyman, Philipp Glass, Leonid Desyatnikov și Astor Piazzolla.

Foarte prolific în plan discografic, Gidon Kremer a publicat peste 120 de albume, care i-au adus importante premii internaționale pentru excepționalele sale calități interpretative: „Grand prix du Disque“, „Deutscher Schallplattenpreis“, „Ernst-von-Siemens Musikpreis“, „Bundesverdienstkreuz“, „Premio dell’Accademia Musicale Chigiana“, „Triumph Prize 2000” (Moscova), Premiul Unesco în 2001, Saeculum Glashütte Original Musikfestspielpreis Dresden în 2007, iar în 2008, Premiul Rolf-Schock, Stockholm. În 2010 a primit Premiul pentru întreaga carieră la Istanbul Music Festival, iar în 2011 a fost recompensat cu premiul Una Vita Nella Musica – Artur Rubinstein (Veneția), considerat un echivalent al Premiului Nobel în muzică.

În februarie 2002 a primit, alături de Kremerata Baltica, premiul Grammy pentru înregistrarea After Mozart (produs de casa de discuri Nonesuch), la categoria Cel mai bun concert al unui ansamblu de mici dimensiuni.

Recent, a apărut albumul The Berlin Recital (publicat de EMI Classics CD), cu Martha Argerich, cu lucrări de Schumann și Bartók. A realizat, de asemenea, un album cu concertele pentru vioară de Mozart, o înregistrare live publicată de casa de discuri Nonesuch, alături de Kremerata Baltica la Festivalul de la Salzburg, în 2006. Cele mai recente apariții discografice cu Gidon Kremer includ albumul Piano trio, cu Khatia Buniatishvili și Giedre Dirvanauskaite și un set de CD-uri cu concertele Festivalului Lockenhaus, la aniversarea a 30 de ani de la înființarea evenimentului, în 2011.

Gidon Kremer a fost cel care a pus bazele Festivalului Lockenhaus, în 1981, un eveniment care a avut loc anual până în 2011. In 1997, Kremer a fondat Kremerata Baltica, o orchestră de cameră înființată cu scopul de promova tinerii artiști din Țările Baltice. Artistul a susținut numeroase turnee alături de acest ansamblu, participând la cele mai importante festivaluri și în renumite săli de concerte din întreaga lume. Peste 20 de CD-uri cu concerte date de Gidon Kremer în compania acestei orchestre au fost lansate de case de discuri ca Teldec, Nonesuch, DGG și ECM.

Gidon Kremer cântă pe o vioară Nicola Amati realizată în 1641. Este autor a trei cărți, publicate în germană și traduse în mai multe limbi, care vorbesc despre parcursul său artistic.

Casa de bilete a Sălii Radio
Telefon: +40 21 303 14 28; +40 21 314 68 00
Centrul Cultural Media Radio Romania
Telefon: + 40 21 303 15 02; + 40 21 303 12 66
festivalradiro@gmail.com