Kristjan-Jarvi-by-Franck-Ferville_photo_feat

Kristjan Järvi

Kristjan Järvi este dirijor principal al Orchestrei Simfonice Radio MDR din Leipzig din septembrie 2012. Născut în Estonia și format în Statele Unite, Järvi și-a conturat o personalitate muzicală originală, fiind într-o continuă explorare și redefinire a muzicii clasice. Kristjan Järvi combină formația sa clasică cu afinitatea specială față de repertoriul tradițional și cu pasiunea pentru muzica contemporană.

Diversitatea culturală și artistică este unul dintre conceptele sale cheie, promovat și în calitatea sa de fondator și dirijor principal al Absolute Ensemble. Interesul său pentru diverse genuri muzicale se reflectă în colaborări cu mari artiști ca John Adams, Benny Andersson, Goran Bregovic, Tan Dun, Renée Fleming, HK Gruber, Eitetsu Hayashi, Marcel Khalifé, Arvo Pärt, Steve Reich, Paquito D’Rivera, Esa Pekka Salonen și Joe Zawinul.

Kristjan Järvi colaborează frecvent cu London Symphony Orchestra, Orchestre de Paris, Orchestre National de France, Danish National Symphony Orchestra și cu National Symphony Orchestra Washington, D.C. A dirijat ansambluri de prestigiu ca Staatskapelle Dresden, Berlin Philharmonic, Bavarian Radio Symphony Orchestra, North German Radio Symphony Orchestra, Accademia Nazionale di Santa Cecilia din Roma, Sydney Symphony Orchestra, Orquestra Sinfônica de São Paulo și NHK Symphony Orchestra din Japonia. A fondat Absolute Academy în cadrul Festivalului de Muzică din Bremen. Este dirijor principal al Festivalului din Gstaad.

Un promotor constant al muzicii noi, Kristjan Järvi a dirijat mai bine de 100 de lucrări contemporane. A înregistrat peste 30 de albume și a primit numeroase premii, între care Premiul Grammis pentru cea mai bună înregistrare de operă, Premiul criticii la Academia Phonograph, din Germania, pentru cel mai bun album, și o nominalizare pentru Premiile Grammy. Järvi este în același timp un profesor devotat; este fondator și dirijor principal al Baltic Sea Youth Philharmonic, un ansamblu care și-a asumat rolul de a oferi o formare muzicală și o viață concertistică în Țările Baltice. Artistul lucrează, ca membru fondator, pentru programul Muusikaselts, dedicat copiilor orfani din Estonia.

Kristjan Järvi a studiat pianul la Manhattan School of Music și dirijatul la University of Michigan. Și-a început cariera ca asistent a lui Esa-Pekka Salonen la Los Angeles Philharmonic. Ulterior a fost numit dirijor principal și director muzical al orchestrei simfonice și de operă din Norrland, Suedia (2000 – 2004) și al ansamblului Tonkünstler Orchester Niederösterreich din Vienna (2004 – 2009).

Casa de bilete a Sălii Radio
Telefon: +40 21 303 14 28; +40 21 314 68 00
Centrul Cultural Media Radio Romania
Telefon: + 40 21 303 15 02; + 40 21 303 12 66
festivalradiro@gmail.com