Miguel_Harth_Bedoya-by-jeff-washington-low-res-caption-fwso-2012_feat

Miguel Harth – Bedoya

Nominalizat la premiile Grammy și câștigător al Premiilor Emmy, Miguel Harth – Bedoya este în prezent dirijor-șef al Orchestrei Simfonice Radio din Norvegia (Oslo). Pentru a 15-a stagiune consecutiv, este director muzical al Fort Worth Symphony Orchestra.

Colaborează frecvent cu cele mai apreciate ansambluri din Statele Unite: Chicago Symphony, Boston Symphony, Atlanta Symphony, Baltimore Symphony, Cleveland, Minnesota, National Symphony, New York Philharmonic și Philadelphia Orchestra. După performanța de excepție ca dirijor asociat al Los Angeles Philharmonic (între 1998 și 2004), Harth – Bedoya continuă să fie legat de acest ansamblu, cu care colaborează în calitate de dirijor invitat. În aceeași postură dirijează alte orchestre americane la festivaluri prestigioase ca Aspen, Tanglewood, Vail, Ravinia, Grant Park, Oregon Bach și Grand Teton.

În Europa, s-a aflat la pupitrul unor orchestre renumite ca London Philharmonic Orchestra, BBC Symphony Orchestra la Londra, Munich Philharmonic, Orchestra de Paris, NDR Orchestra, Hamburg, Frankfurt Radio Orchestra, Berlin Radio Orchestra, National Orchestra of Spain, Orchestre de la Suisse Romande, Royal Scottish National Orchestra. Este dirijor invitat al Helsinki Philharmonic. În Asia, Miguel Harth-Bedoya a dirijat orchestrele Sydney și Adelaide Symphony, New Zealand Symphony Orchestra și a efectuat un turneu în Japonia, alături de Juilliard Orchestra.

În 2015, a dirijat premiera mondială a operei compuse de Jennifer Higdon, Cold Mountain, la Santa Fe Opera. A dirijat și alte spectacole de operă, ca La bohème la English National Opera, Bărbierul din Sevilla, alături de Canadian Opera Company, Tosca și Un ballo in maschera cu Minnesota Opera.

În stagiunea actuală colaborează cu Los Angeles Philharmonic, Indianapolis Symphony Orchestra, Bremen Philharmonic, Helsinki Philharmonic, Orchestra Radio și TV din Spania, Danish National Symphony Orchestra.

În stagiunea 2013 – 2014 a realizat un turneu internațional în Oman și în Spania, alături de tenorul Juan Diego Flórez și Orchestra Națională a Spaniei, și s-a aflat la pupitrul Sydney Symphony Orchestra cu prilejul aniversării a 40 de ani de existență a Sydney Opera House.

Miguel Harth Bedoya este fondator și director artistic al Camions del Inka, o organizație non-profit care promovează muzica scrisă de compozitorii sud-americani. Programul multimedia Caminos del Inka: A Musical Journey a fost interpretat în premieră de Chicago Symphony Orchestra; ulterior, a fost interpretat și de Boston Symphony la Tanglewood, The Philadelphia Orchestra, Baltimore Symphony, Seattle Symphony, Fort Worth Symphony, Grant Park Festival, Oregon Bach Festival, Leipzig Radio Orchestra, Aarhus Symphony Orchestra, și de Residentie Orkest la Haga.

Un muzician foarte activ în planul aparițiilor discografice, Miguel Harth – Bedoya a publicat trei albume în 2014 – 2015 pentru Harmonia Mundi: o premieră mondială cu înregistrarea lucrărilor simfonice compuse de Jimmy López, compozitor peruan, și concertele pentru pian de Grieg și Saint-Saëns, alături de Vadym Kholodenko și de Orchestra Simfonică Radio din Norvegia.

Discografia lui Miguel Harth-Bedoya include Traditions and Transformations: Sounds of Silk Road Chicago, cu Chicago Symphony și Yo-Yo Ma, nominalizat la două premii Grammy în  2009. În decembrie 2011, Deutsche Grammophon a publicat Nazareno, o înregistrare foarte apreciată cu lucrări de Osvaldo Golijov, Ginastera și Revueltas cu Orquesta Sinfónica de Castilla y León, alături de pianistele Katia și Marielle Labèque.

Născut în Peru, Miguel Harth – Bedoya și-a obținut licența în Muzică la Curtis Institute of Music și masteratul în același domeniu la The Juilliard School. A studiat dirijatul cu Otto-Werner Mueller, Seiji Ozawa și Gustav Meier la Tanglewood. Câștigător în 2002 al Premiului Seaver/NEA Conductors Award, Harth-Bedoya a fost dirijor asistent al  New York Philharmonic, condus atunci de Kurt Masur, și al Los Angeles Philharmonic, la al cărei pupitru se afla atunci Esa-Pekka Salonen. A fost director muzical al Auckland Philharmonia (Noua Zeelandă), Eugene Symphony (Oregon), Lima Philharmonic (Peru) și al New York Youth Symphony, la Carnegie Hall.

Casa de bilete a Sălii Radio
Telefon: +40 21 303 14 28; +40 21 314 68 00
Centrul Cultural Media Radio Romania
Telefon: + 40 21 303 15 02; + 40 21 303 12 66
festivalradiro@gmail.com