Foto_ORF_Radio_Symphonieorchester_Wien_feat

Orchestra Simfonică Radio ORF din Viena

Orchestra Simfonică Radio ORF din Viena este cunoscută și apreciată la nivel internațional pentru diversitatea și actualitatea repertoriului abordat, având un profil distinct în tradiția orchestrală vieneză. Cornelius Meister este dirijor principal și director artistic al orchestrei din septembrie 2010.

Prin interpretarea unui repertoriu care combină muzica secolului 19 cu muzica contemporană și lucrări ascultate rar în sala de concerte, ansamblul plasează adeseori capodoperele perioadei romantice în contexte dintre cele mai neașteptate. Concertele orchestrei sunt transmise la radio, pe canalul Österreich 1, dar și în străinătate.

În ultimii ani, publicul are posibilitatea de a asculta concertele Orchestrei Simfonice Radio din Viena pe Internet, timp de o săptămână după transmisia inițială. Cu o prezență din ce în ce mai pregnantă la televiziune în Europa, precum și datorită colaborării cu canalul FM4 al ORF, dedicat tinerilor, ansamblul atrage în permanență noi categroii de public. Numeroși fani ai orchestrei au devenit membri ai Asociației Prietenii RSO.

Ansamblul susține concerte de stagiune la Viena, atât la Musikverein, cât și la Konzerthaus.

Orchestra Simfonică Radio din Viena participă cu regularitate la mari festivaluri, atât în țară, cât și în străinătate: la Festivalul de la Salzburg, Wiener Festwochen, musikprotokoll im steirischen herbst și Wien Modern. A susținut turnee în Japonia, China, Thailanda și Taiwan, Statele Unite și America de Sud, Spania, Italia și Germania. Din 2007, ansamblul s-a afirmat și ca orchestră de operă, prin colaborarea cu Theater an der Wien. Orchestra interpretează și muzică de film și în fiecare an colaborează cu dirijori premiați cu Oscarul pentru cea mai bună coloană sonoră a unui film.

În 2012, Orchestra Simfonică Radio din Viena a înregistrat coloana sonoră la Die Vermessung der Welt. Din punct de vedere discografic, ansamblul a realizat înregistrări din aproape toate genurile muzicale: între ele se numără un set de 24 de CD-uri, my RSO – Greatest Hits for Contemporary Orchestra, apărut în 2012.

Casa de bilete a Sălii Radio
Telefon: +40 21 303 14 28; +40 21 314 68 00
Centrul Cultural Media Radio Romania
Telefon: + 40 21 303 15 02; + 40 21 303 12 66
festivalradiro@gmail.com