Foto_Razvan_Suma_feat

Răzvan Suma

Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume.
Pe lângă activitatea concertistică din România, interpretează frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca „Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon” din Buenos Aires, Centrul Cultural „Belém” din Lisabona, „Kursall” din San Sebastian sau „Casa da Musica” din Porto.
„Violoncelistul Răzvan Suma a fascinat publicul prin talentul, sensibilitatea şi inteligenţa sa” – astfel îl caracteriza renumita publicaţie germană „Das Orchester” pe tânărul violoncelist român.

În 2009, Răzvan Suma a devenit solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, iar în calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti dezvoltă o intensă activitate pedagogică. Este invitat să predea cursuri de măiestrie organizate în ţări ca Spania, Argentina, Coreea, iar în România Masterclass-ul „Muzica la Altitudine” din Poiana Stampei, deja la a patra ediție, realizat alături de violonistul Ştefan Horvath, a strâns anual peste 24 de cursanţi din diferite țări, bucurându-se de multă popularitate.

A colaborat cu nume importante ale muzicii clasice internaţionale, precum Maxim Vengerov, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea sau Misha Katz.
Sub titlul „Vă place BACH?”, în 2012, Răzvan Suma a suţinut primul său turneu naţional solo, interpretând într-un singur concert toate cele 6 suite compuse de J. S. Bach. Au urmat turneele Vă place Brahms? și Vă place Tango?, care au avut un puternic impact pentru public, cât și pentru dezvoltarea lui Răzvan ca artist.

Răzvan Suma a realizat din 2006 până în prezent şase turnee în formulă de Trio – „Romanian Piano Trio” sau „Trio Strad”, alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. Alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup, în componenţa cvartetului de violoncele „Cellissimo”, Răzvan Suma a fost prezent pe scene din Italia, Portugalia, Macao sau Maroc.

Pe lângă prezenţa sa constantă în zona muzicii clasice, Răzvan Suma a participat şi la proiecte mai puţin convenţionale, adresate unui public tânăr, deschis la inovaţie şi combinaţie între genuri muzicale. Cel mai recent proiect în acest sens este colaborarea cu trupa Viţa de Vie, în aprilie 2013, când una dintre piesele albumului „Acustic” a fost înregistrată alături de Răzvan Suma.

Născut în 1977 la Cluj-Napoca, Răzvan Suma a urmat cursurile liceului de muzică din oraşul natal la clasa profesoarei Gabriela Todor. În anul 2000 a obţinut diploma de licenţă a Academiei de Muzică din Bucureşti, la clasa maestrului Marin Cazacu, iar în 2002 a început programul de perfecţionare „Artist Diploma” la Longy School of Music, Cambridge, Statele Unite, la clasa profesorului Terry King. Concursurile de mare prestigiu ca „Giovanni Batista Viotti” (Italia), „Markneukirchen” (Germania) sau „Villa de Llanes” (Spania) sunt doar câteva dintre cele mai importante competiţii internaţionale la care a participat Răzvan Suma. Educaţia sa muzicală a fost armonios completată de cursurile de perfecţionare cu maeştrii Marin Cazacu, Arto Noras, Miklos Pereny, Radu Aldulescu, Aurel Niculescu, Mirel Ianovici, Herre-Jan Stegenga, Frans Helmerson.

În ultimii ani Răzvan Suma a realizat o serie de înregistrări speciale, inclusiv pentru Fonoteca de Aur a Societăţii Române de Radiodifuziune, precum şi transmisiuni în direct la posturi de radio şi televiziune (“RAI” Torino, “MDR” Leipzig, ”TVR” România, “Acasă” TV, Radio Berlin, Radio Macao, Radio Sofia, Radio Bucureşti, Radio Euskadi). În mai 2012, ca urmare a turneului naţional “Vă place BACH?”, Răzvan Suma a lansat, în foaierul Sălii Radio din Bucureşti, prima înregistare completă în România, pe CD, a integralei suitelor pentru violoncel solo compuse de Bach. CD-ul – conceput într-o formă modernă, atractivă – este realizat cu sprijinul casei de producţie SONORO RECORDS.

Sub titulatura de Seară spaniolă, Răzvan Suma şi pianistul Josu Okiňena au susţinut, pe parcursul săptămânii precedente, o serie de recitaluri răsplătite cu minute în şir de aplauze.

Răzvan Suma este în prezent director al Orchestrelor şi Corurilor Radio.

Casa de bilete a Sălii Radio
Telefon: +40 21 303 14 28; +40 21 314 68 00
Centrul Cultural Media Radio Romania
Telefon: + 40 21 303 15 02; + 40 21 303 12 66
festivalradiro@gmail.com