Stefano_Bollani_foto_feat

Stefano Bollani

Muzica văzută ca un imens joc pe care să-l reinventezi mereu, singur, sau alături de ceilalți.
Pentru Stefano Bollani, scena este spațiul unde poți învăța ceva în fiecare seară: asta și pentru că „este mai ieftin decât a merge la psihanalist”. În căutare de stimuli la fiecare pas, Bollani explorează muzica trecutului, dar mai ales pe cea a prezentului, improvizând în compania unor mari artiști, ca Enrico Rava (mentorul său), Richard Galliano, Bill Frisell, Paul Motian, Chick Corea, Hamilton de Holanda.

Colaborează frecvent cu orchestre de prestigiu la Gewandhaus (Leipzig), La Scala di Milano, cu Orchestre National de Paris și cu dirijori de renume ca Riccardo Chailly, Kristjan Järvi, Daniel Harding. De 12 ani, caută să transmită publicului, alături de basistul Jesper Bodilsen și toboșarul Morten Lund, aceeași experiență extraordinară pe care o trăiesc de fiecare dată când instrumentele lor cântă împreună.

A cântat alături de Caetano Veloso și Hector Zazou, Irene Grandi, Fabio Concato, Elio e le Storie Tese.

Pe lângă muzică, scrie cărți și piese de teatru: Primo Piano, cu Banda Osiris sau La regina Dada, scrisă și interpretată în colaborare cu Valentina Cenni, actriță și partenera sa de viață.

La radio, Stefano Bollani a dat viață, prin colaborarea cu David Riondino, personajului Dr. Djembè, un muzicolog care a semănat puțină ironie și sarcasm la microfonul RadioRai3 timp de câțiva ani. La TV, după ucenicia cu Renzo Arbore, a condus emisiunea Sostiene Bollani, în două sezoane consecutive, pe canalul Rai3.

Stefano Bollani a început studiul pianului la vârsta de 6 ani și cariera profesională la 15 ani. A obținut licența la Conservatorul Luigi Cherubini din Florența, în 1993. De atunci, a cântat în cele mai importante săli de concerte din lume (la Festivalul de Jazz de la Montreal, Umbria Jazz, Town Hall din New York, la Fenice din Venezia, Barbican din Londra, Salle Pleyel din Paris, La Scala din Milano). A colaborat cu muzicieni ca Richard Galliano, Caetano Veloso, Hamilton De Holanda, Phil Woods, Lee Konitz, Miroslav Vitous, Han Bennink, Aldo Romano, Michel Portal, Gato Barbieri, Pat Metheny, Bobby McFerrin, Franco D ‘Andrea, Martial Solal, Uri Caine, John Abercrombie, Hector Zazou, Giovanni Sollima, Paolo Fresu, Elliot Sharp, Sainhko Namcythclack, Daniel Harding, Kristjan Järvi și Chick Corea, alături de care a înregistrat albumul live Orvieto (ECM 2011).

Cea mai importantă colaborare a carierei sale, începând din 1996 și până astăzi, este cea cu trompetistul italian Enrico Rava, mentorul său. Au cântat împreună în sute de concerte și au înregistrat 13 albume, cele mai recente fiind: Tati (ECM, 2005), în trio cu Paul Motian la tobe, The Third Man (ECM, 2007), ca duet, și  New York Days (ECM 2008), în cvintet cu Mark Turner, Larry Grenadier și Paul Motian.

Stefano Bollani este și compozitor: compune muzică pentru piese de teatru, film și dans. Este și un romancier de succes: a publicat romanul La sindrome di Brontolo, 2006, și două cărți despre muzică (L’ America di Renato Carosone, 2002 și Parliamo di musica, 2013).

Casa de bilete a Sălii Radio
Telefon: +40 21 303 14 28; +40 21 314 68 00
Centrul Cultural Media Radio Romania
Telefon: + 40 21 303 15 02; + 40 21 303 12 66
festivalradiro@gmail.com