MDR-Leipzig-Radio-Symphony-Orchestra_photo_feat

Orchestra Simfonică Radio MDR din Leipzig

Orchestra Simfonică Radio MDR din Leipzig, cea mai veche orchestră radio din Germania, este astăzi unul dintre cele mai dinamice și inovative ansambluri simfonice din Europa. Pe lângă transmisiunile realizate frecvent la radio, TV și online, orchestra încântă publicul cu concerte live susținute în sălile de concerte ale MDR și nu numai. Concertele orchestrei sunt transmise și prin Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU). Ansamblul a realizat înregistrări cu diferite case de discuri: MDR Klassik, Deutsche Grammophon, Naïve, Naxos, Neos și Sony Classical.

Urmând unor dirijori de renume ca Hermann Abendroth, Herbert Kegel, Wolf-Dieter Hauschild, Fabio Luisi și Jun Märkl, Kristjan Järvi conduce Orchestra Simfonică Radio din Leipzig în calitate de dirijor principal, contribuind la unicitatea profilului orchestrei prin noutatea repertoriului abordat. În 2013, orchestra, sub bagheta lui Kristjan Järvi, a primit premiul European Culture Award. Începând din stagiunea 2014/2015, Kristjan Järvi se ocupă de organizarea festivalurior susținute de orchestră, în diferite spații de concert din Leipzig și din aria de acoperire a MDR, prezentând publicului programe de maximă diversitate, la granița între diferite genuri muzicale, în formate noi și incitante pentru toate categoriile de public.

CLARA, unul dintre proiectele care se desfășoară în trei landuri acoperite de postul MDR, se adresează copiilor și tinerilor interesați de muzică, nu doar de muzica clasică.

Orchestra Simfonică Radio MDR provine din regiunea Saxonia, Sachsen-Anhalt și Thuringia – adică din acel spațiu muzical în care s-au format compozitori ca Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Richard Wagner, Robert Schumann, Franz Liszt și Kurt Weill. Orchestra Simfonică Radio MDR din Leipzig aduce în prezent spiritul acestor compozitori, la care se adaugă preocuparea pentru muzica contemporană și experimentele la granița mai multor genuri muzicale.

Colaborările orchestrei cu nume sonore ca Anouschka Shankar, Steve Reich, Hauschka, Múm, Julia Fischer, Angelika Kirchschlager, Renaud Capuçon, Patricia Petibon, Alexander Toradze, Sarah Chang și Jean-Yves Thibaudet vorbesc de la sine despre diversitatea repertoriului ansamblului. La pupitrul orchestrei s-au aflat de-a lungul timpului dirijori ca Roger Norrington, Ádám Fischer, Krzysztof Urbański, Tan Dun, Stefan Asbury, James Gaffigan, Markus Stenz și Santtu-Matias Rouvali. Între înregistrările realizate de orchestră se numără muzica pentru coloana sonoră a unor filme ca Cloud Atlas și Hologram for a King de Tom Tykwer, The Boy, de Craig McNeill și serialul Sense 8, de Andy și Lana Wachowski.

Casa de bilete a Sălii Radio
Telefon: +40 21 303 14 28; +40 21 314 68 00
Centrul Cultural Media Radio Romania
Telefon: + 40 21 303 15 02; + 40 21 303 12 66
festivalradiro@gmail.com