Tine_Thing_Helseth_photo_feat

Tine Thing Helseth

Tine Thing Helseth a început să cânte la trompetă la vârsta de 7 ani, iar astăzi, la 26 de ani, este una dintre cele mai apreciate interprete la acest instrument în plan internațional.

A debutat la BBC Proms, la Royal Albert Hall, în premiera londoneză a lucrării Chute d’Étoiles pentru două trompete și orchestră, de Matthias Pintscher, alături de BBC Scottish Symphony Orchestra. A fost îndelung aplaudată pentru debutul la Wigmore Hall, Londra. A interpretat premiera Concertului pentru trompetă de Bent Sørensen, alături de Bergen Philharmonic. A colaborat cu Gothenburg Symphony și Copenhagen Philharmonic. A susținut un recital de debut la Festivalul de la Lucerna și a concertat împreună cu Philharmonia Orchestra din Londra în cadrul Windsor Festival și cu BBC Philharmonic Orchestra la Perth Festival.

Tine își continuă programul dinamic, în stagiunea 2015 / 2016, cu o serie de concerte susținute în colaborare cu orchestrele filarmonice din Belgrad și Helsinki, NDR Radio Philharmonic Hanovra, Dresdner Kapellsolisten și Residentie Orkest. Va beneficia de o rezidență artistică în cadrul Bodensee Festival, și va pregăti seria Manchester Camerata’s UpClose.

Pe lângă agenda încărcată de concerte, Tine pregătește și propriul festival, Tine@Munch, lansat în iunie 2013 pentru a sărbători aniversarea a 150 de ani de la nașterea lui Edvard Munch. Un eveniment cu o durată de trei zile, organizat la Muzeul Edvard Munch din Oslo, festivalul s-a bucurat de prezența unor instrumentiști de calibru ca Leif Ove Andsnes, Nicola Benedetti și Truls Mork. În stagiunea 2014 / 2015, Tine a pregătit prima serie de evenimente curatoriate de ea în cadrul Leeds International Concert Season, prezentând publicului artiști internționali și un repertoriu inspirat din teme norvegiene.

Tine Thing Helseth a primit numeroase premii, între care Newcomer of the Year, în cadrul Echo Klassik Awards, în 2013, bursa Borletti-Buitoni în 2009, premiul Newcomer of the Year la premiile  Norwegian Grammy Awards în 2007 (primul artist din sfera muzicii clasice nominalizat vreodată la aceste premii) și premiul II  la concursul Eurovision Young Musicians Competition, în 2006.

În 2012 a apărut primul său compact-disc publicat de EMI Classics: un CD solo cu RLPO, Storyteller și un album de grup, tenThing, 10. A publicat un nou CD în 2013, intitulat Tine, un album care prezintă o selecție personală din interpretările sale, în colaborare cu Kathryn Stott.

Casa de bilete a Sălii Radio
Telefon: +40 21 303 14 28; +40 21 314 68 00
Centrul Cultural Media Radio Romania
Telefon: + 40 21 303 15 02; + 40 21 303 12 66
festivalradiro@gmail.com