Vadym_Kholodenko_photo_feat

Vadym Kholodenko

Vadym Kholodenko s-a remarcat ca unul dintre cei mai dinamici și înzestrați muzicieni ai generației sale, apreciat pentru interpretarea sa „impecabilă, vibrantă și plină de imaginație” (Cleveland Plain Dealer). Câștigător al medaliei de aur și al premiilor speciale în cadrul ediției a IV-a a Concursului Internațional de Pian Van Cliburn, în 2013, Kholodenko are o carieră internațională în plină ascensiune în Europa, Asia și America de Nord.

În stagiunea 2015 – 2016, Vadym Kholodenko a debutat alături de orchestrele simfonice din Atlanta, Eugene și Hawaii, de Royal Philharmonic Orchestra și de San Diego Symphony. Colaborează pentru al doilea an consecutiv cu Forth Worth Symphony Orchestra, continuând astfel proiectul de a susține ciclul de concerte pentru pian de Prokofiev și revine alături de Rochester Philharmonic. Colaborează cu BBC Scottish, Kristiansand Symphony, Spanish National, Sydney Symphony Orchestra și Norwegian Radio Orchestra. În august 2015 a cântat la Zurich cu Moscow Tchaikovsky Symphony Orchestra, sub bagheta dirijorului Vladimir Fedoseyev. În stagiunea curentă va cânta la Austin, Budapesta, Porto, Vancouver.

A susținut concerte alături de ansambluri ca Fort Worth, orchestrele simfonice din Indianapolis, Philadelphia, Phoenix, Omaha, Rochester, San Diego, Malmö, Madrid RTVE, Qatar, Norwegian Radio, Orquestra Sinfónica do Porto Casa da Música. A urcat pe scenă al[turi de artiști de renume ca Leonard Slatkin, Miguel Harth – Bedoya, Yuri Bashmet, Carl St. Clair, Christopher Seaman, Vladimir Spivakov. A susținut o serie de recitaluri la Boston, Houston, Indianapolis, La Jolla, Los Angeles, Miami, Portland și Seattle (SUA), dar și la Paris, Rio de Janeiro, Sarajevo, Singapore în Germania, Italia, Elveția, Anglia și Japonia. A obținut o rezidență artistică la Sala de Concerte Mariinski, în Rusia, unde a primit titlul de Artistul Lunii, acordat de Valeri Gherghiev. A participat la numeroase festivaluri internaționale, ca Aspen Summer Music, Brevard Music Center, Flâneries Musicales de Reims, Pharos Chamber Music, Stars of the White Nights și Festival del Sole.

Un foarte talentat muzician de cameră, Kholodenko a câștigat, în 2013, Premiul Cliburn pentru cea mai bună interpretare realizată de un cvintet cu pian, alături de Brentano Quartet. A colaborat cu Enso Quartet, cu violoniștii Vadim Repin și Alena Baeva și violonista Nina Kotova, și a format duetul iDuo, cu Andrey Gugnin.

Prima înregistrare realizată de Vadym Kholodenko pentru casa de discuri Harmonia mundi a apărut în noiembrie 2013: albumul prezintă Trois mouvements de Petrouchka de Igor Stravinski și integrala Studiilor de execuție transcendentală de Liszt. Un compact-disc cu Concertele pentru pian de Grieg și Concertul pentru pian nr. 2 de Saint Saëns, alături de Orchestra Simfonică Radio din Norvegia, sub bagheta dirijorului Miguel Harth-Bedoya, a apărut în 2015. Vor urma integrala concertelor de Prokofiev, cu Fort Worth Symphony Orchestra, în 2016 și 2017.

Vadym Kholodenko s-a născut la Kiev. A început studiile muzicale la Școala Specială de Muzică Mykola Lysenko din Kiev, sub îndrumarea Nataliei Grydneva și a lui Borys Fedorov. A susținut primele concerte și recitaluri în Statele Unite, China, Ungaria și Croația, la vârsta de 13 ani. În 2005, s-a mutat la Moscova, unde a studiat la Conservatorul de Stat la clasa prof. Vera Gornostaeva. Sub îndrumarea ei, a câștigat cele mai importante premii la concursurile internaționale pentru pian Schubert (în 2011), Sendai (2010) și Maria Callas (2010).

Casa de bilete a Sălii Radio
Telefon: +40 21 303 14 28; +40 21 314 68 00
Centrul Cultural Media Radio Romania
Telefon: + 40 21 303 15 02; + 40 21 303 12 66
festivalradiro@gmail.com