1

9 seri cu casa închisă la Sala Radio: Festivalul RadiRo, la final!

9 concerte sold-out din 9 evenimente programate pe durata festivalului, 6 orchestre simfonice de prestigiu din Europa și Asia, 22 de soliști și dirijori de top ai scenei muzicale actuale, în total peste 750 de muzicieni români și străini prezenți pe scenă, transmisiuni live pe satelit către un public potențial de miliarde de ascultători pe mai multe continente: acesta este palmaresul celei de a treia ediții a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio – Radiro, organizat de Radio România, care s-a desfășurat la Sala Radio între 23 septembrie și 1 octombrie 2016.

Concertul de închidere al festivalului a fost susținut sâmbătă, 1 octombrie, de BBC Concert Orchestra, sub bagheta dirijorului Barry Wordsworth, dirijor de onoare al orchestrei și fost director atistic al Royal Ballet din Londra. Concertul a oferit o incursiune în repertoriul britanic contemporan, cu participarea violonistului Charles Mutter, a flautistei de origine română Ileana Ruhemann și a lui Robert Jordan, interpret la cimpoi. Publicul a aplaudat prezența în sală a compozitorului Guy Barker, a cărui piesă, Concerto in One Act for Violin and Orchestra, a făcut parte din programul concertului. O adevărată surpriză, foarte apreciată și aplaudată de public, a fost interpretarea de către orchestra BBC, la bis, a unei prelucrări inedite pe teme populare românești (Ciocârlia) și internaționale, într-un aranjament orchestral semnat de compozitorul Peter Cowdrey.

Jean Philippe De Tender, Media Director în cadrul European Broadcasting Union (EBU), prezent la festival, a transmis următorul mesaj: “Este extraordinar că Radio România organizează Festivalul RadiRo, este o oportunitate unică de a promova și de a aduce împreună orchestrele radiodifuziunilor publice. Ceea ce apreciez în mod special la Festivalul RadiRo este că aduce Europa și restul lumii împreună. Au participat la RadiRo orchestre din Norvegia, Germania, Austria, Marea Britanie, România, dar și, pentru prima dată, din China”.

Barry Wordsworth, dirijor de onoare al BBC Concert Orchestra, a declarat la închiderea festivalului: “RadiRo este o idee minunată, deoarece lucrul cu adevărat important pe care trebuie să îl facă orchestrele radio este să iasă din studioul de înregistrări și să își susțină live concertele, în fața unui public viu. Sper că Festivalul RadiRo se va întâmpla de multe ori în viitor și că acesta este începutul unui lucru cu greutate, poate la fel ca la Jocurile Olimpice, astfel încât să putem merge în jurul lumii, realizând astfel de evenimente care aduc împreună publicul și orchestrele simfonice radio!”.

Festivalul RadiRo s-a deschis pe 23 septembrie cu Orchestra Simfonică din Shenzhen, China, prima orchestră simfonică din China care a concertat până acum în România, sub bagheta dirijorului Lin Daye, cu participarea pianistei Zhang Zuo și a violonistului Gabriel Croitoru. Au urmat, pe 24 și 25 septembrie, două concerte susținute de Orchestra Simfonică Radio NRK din Norvegia, condusă de dirijorul Miguel Harth – Bedoya, care a adus pe scena Sălii Radio doi soliști foarte apreciați în plan internațional: trompetista Tine Thing Helseth și pianistul Vadym Kholodenko. Agenda festivalului a continuat cu primul concert al Orchestrei Naționale Radio la RadiRo, pe 26 septembrie. Violoncelistul Răzvan Suma a fost solistul invitat în prima parte a concertului, iar în partea a doua Orchestra Națională Radio, Corul Academic Radio și Corul de Copii Radio au oferit o impresionantă desfășurare de forțe marca Radio România, în Carmina Burana de Carl Orff, sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru. Festivalul a continuat, pe 27 și 28 septembrie, cu două concerte susținute de Orchestra Simfonică Radio MDR din Leipzig, dirijată de Kristjan Järvi, director de onoare al festivalului, cu participarea a doi pianiști de notorietate internațională: Denis Kozhukhin și Stefano Bollani. Pe 29 septembrie Orchestra Simfonică Radio ORF din Viena, sub bagheta dirijorului Cornelius Meister, a oferit prilejul unic de a-l asculta live la Sala Radio pe celebrul violonist Gidon Kremer. Orchestra Națională Radio a susținut al doilea concert în cadrul festivalului pe 30 septembrie, sub bagheta dirijorului Leo Hussain, cu participarea violonistului Alexandru Tomescu. BBC Concert Orchestra a concertat în închiderea festivalului, pe 1 octombrie.

Concertele RadiRo au fost transmise live prin satelit cu sprijinul partenerilor din Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) și din Uniunea Audiovizualului Asia-Pacific (ABU). Televiziunea Română a transmis în direct pe TVR2 concertul de deschidere și a înregistrat concertele festivalului, care vor fi difuzate ulterior.
Pentru mai multe informații despre Festivalul RadiRo, vă rugăm accesați pagina web a evenimentului, www.radirofestival.ro.

Organizator: Radio România
Sponsor principal: Orange
Coproducător: TVR
Parteneri: Arcub, Institutul Cultural Român
Maşina festivalului: Dacia

Sponsori: Art Production, Intâlnirile JTI, Aquatique, Treasure Tea & Coffee, Florăria Iris

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Radio România Internaţional,  Orchestrele şi Corurile Radio, România TV, Adevărul, Caţavencii, Observator Cultural, Revista Cariere, Zile şi Nopţi,  Accente,  Forbes, Mediatrust, Agenţia de carte, Librăriile Humanitas.

Parteneri media internaționali: European Broadcasting Union, Asia – Pacific Broadcasting Union

2

Leo Hussain și Alexandru Tomescu, pe aceeași scenă la Festivalul RadiRo, alături de Orchestra Națională Radio!

Leo Hussain, unul dintre cei mai talentați tineri dirijori ai momentului, s-a aflat la pupitrul Orchestrei Naționale Radio, în cel de al doilea concert al orchestrei la Festivalul RadiRo, vineri, 30 septembrie 2016, la Sala Radio. Leo Hussain a devenit cunoscut în plan internațional după numirea sa ca director muzical al Landestheater Salzburg și ca urmare a unor excelente colaborări cu orchestre și teatre de operă prestigioase din Europa. Hussain a revenit la București pentru a participa la Festivalul RadiRo, după ce a fost invitat să dirijeze mai multe concerte la ultimele două ediții ale Festivalului Enescu.

Violonistul Alexandru Tomescu s-a aflat în centrul atenției publicului, ca solist invitat al serii, unde a interpretat Concertul pentru vioară și orchestră de Samuel Barber. Solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio și protagonist al Turneului Stradivarius, cu o carieră națională deja consolidată și cu o expunere internațională în plină ascensiune, Alexandru Tomescu cântă din 2007 pe celebra vioară Stradivarius Elder – Voicu.

Primul concert al Orchestrei Naționale Radio la Festivalul RadiRo a avut loc pe 26 septembrie și a adus pe scena festivalului o impresionantă distribuție marca Radio România: Corul Academic Radio și Corul de Copii Radio au concertat alături de Orchestra Națională Radio în Carmina Burana de Carl Orff. Un fragment al concertului poate fi ascultat aici: https://www.youtube.com/watch?v=UUo2mQmp6ys

Concertul de închidere al festivalului va avea loc sâmbătă, 1 octombrie, și va fi susținut de BBC Concert Orchestra, sub bagheta dirijorului Barry Wordsworth.

Organizat de Radio România, Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo se desfășoară în intervalul 23 septembrie – 1 octombrie 2016 și prezintă 9 concerte în 9 zile de festival, 6 orchestre simfonice prestigioase din Europa și Asia și 22 de soliști și dirijori de maximă notorietate ai scenei muzicale actuale.

Organizator: Radio România
Sponsor principal: Orange
Coproducător: TVR
Parteneri: Arcub, Institutul Cultural Român
Maşina festivalului: Dacia

Sponsori: Art Production, Intâlnirile JTI, Aquatique, Treasure Tea & Coffee, Florăria Iris
Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Radio România Internaţional,  Orchestrele şi Corurile Radio, România TV, Adevărul, Caţavencii, Observator Cultural, Revista Cariere, Zile şi Nopţi,  Accente,  Forbes, Mediatrust, Agenţia de carte, Librăriile Humanitas.
Parteneri media internaționali: European Broadcasting Union, Asia – Pacific Broadcasting Union

3

Gidon Kremer la Festivalul RadiRo, alături de Orchestra Simfonică Radio ORF din Viena!

Cel de al șaptelea concert programat pe agenda Festivalului RadiRo, joi, 29 septembrie, a oferit prilejul unic de a-l asculta live la Sala Radio pe Gidon Kremer, unul dintre cei mai importanți violoniști ai ultimei jumătăți de secol! Elev al celebrului violonist David Oistrah, Gidon Kremer are în palmares o colecție impresionantă de premii I la concursuri internaționale și a urcat pe scenă în compania unor dirijori legendari ca Leonard Bernstein, Claudio Abbado, Riccardo Muti, Lorin Maazel, Herbert von Karajan sau Seiji Ozawa. În 2011 a fost recompensat pentru întreaga carieră cu premiul Una Vita nella Musica – Arthur Rubinstein, considerat un echivalent al Premiului Nobel în muzică.

La Sala Radio Gidon Kremer a interpretat Concertul pentru vioară și orchestră de M. Weinberg, alături de Orchestra Simfonică Radio ORF din Viena, condusă de dirijorul Cornelius Meister, dirijor – șef al ansamblului din 2010, foarte apreciat și ca dirijor de operă: a colaborat cu mari teatre de operă ca Royal Opera House Covent Garden din Londra, La Scala din Milano sau Deutsche Oper din Berlin. Pe afișul concertului s-au aflat alte două lucrări de referință pentru repertoriul austriac și internațional: Inseln de G. Resch și Simfonia nr. 1 în mi minor, op. 39 de J. Sibelius.

Următorul concert programat în cadrul festivalului va avea loc vineri, 30 septembrie, și va fi susținut de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Leo Hussain, cu participarea violonistului Alexandru Tomescu.

Organizat de Radio România, Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo se desfășoară la Sala Radio în intervalul 23 septembrie – 1 octombrie 2016 și prezintă 9 concerte în 9 zile de festival, 6 orchestre simfonice prestigioase din Europa și Asia și 22 de soliști și dirijori de maximă notorietate ai scenei muzicale actuale.

Organizator: Radio România
Sponsor principal: Orange
Coproducător: TVR
Parteneri: Arcub, Institutul Cultural Român
Maşina festivalului: Dacia

Sponsori: Art Production, Intâlnirile JTI, Aquatique, Treasure Tea & Coffee, Florăria Iris
Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Radio România Internaţional,  Orchestrele şi Corurile Radio, România TV, Adevărul, Caţavencii, Observator Cultural, Revista Cariere, Zile şi Nopţi,  Accente,  Forbes, Mediatrust, Agenţia de carte, Librăriile Humanitas.
Parteneri media internaționali: European Broadcasting Union, Asia – Pacific Broadcasting Union

4

Orchestra Simfonică Radio MDR din Leipzig, al doilea concert la RadiRo

Kristjan Järvi, directorul de onoare al RadiRo, ediția a III-a, a urcat din nou pe scena festivalului, la pupitrul Orchestrei Simfonice Radio MDR din Leipzig, miercuri, 28 septembrie 2016, la Sala Radio.

Dirijor – șef al Orchestrei Simfonice Radio MDR din Leipzig, alături de care a primit premiul European Culture Award în 2013, Kristjan Järvi a dirijat ambele concerte ale orchestrei radio din Germania la București. Primul concert a avut loc pe 27 septembrie și l-a avut ca invitat pe pianistul Denis Kozhukhin. Despre Festivalul RadiRo, Kristjan Järvi a declarat: „Mă bucur să particip la acest minunat festival alături de Orchestra Simfonică Radio MDR din Leipzig. Îmi place mult Bucureștiul, simt multă căldură și afecțiune aici. Radioul este pentru orchestrele radio cea mai bună formă de comunicare către întreaga lume, radioul este aici pentru oameni. Este momentul să mergem mai departe, să reinventăm radioul, iar Radio România face un lucru extraordinar prin organizarea acestui festival, dă un semnal important în acest sens. Sunt foarte nerăbdător să văd ce va aduce în viitor acest festival”.

Un mix între clasic și contemporan: aceasta a fost alegerea repertoriului pentru cel de al doilea concert al orchestrei radio din Germania la RadiRo, un program pe afișul căruia s-au aflat Patru interludii din opera Intermezzo, de Richard Strauss, Rhapsody in Blue de George Gershwin și o suită din Lacul lebedelor de P. I. Ceaikovski. Solistul invitat al serii a fost pianistul Stefano Bollani, un muzician foarte apreciat pentru versatilitatea abordărilor sale muzicale, la granița între muzica clasică, jazz și pop, în compania unor artiști celebri ca Enrico Rava, Richard Galliano, Bill Frisell sau Chick Corea.

Următorul concert pe agenda festivalului se va desfășura joi, 29 septembrie, și va fi susținut de Orchestra Simfonică Radio ORF din Viena, cu participarea violonistului Gidon Kremer, figură legendară a scenei muzicale internaționale.

Organizat de Radio România, Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo se desfășoară în intervalul 23 septembrie – 1 octombrie 2016 și prezintă 9 concerte în 9 zile de festival, 6 orchestre simfonice prestigioase din Europa și Asia și 22 de soliști și dirijori de maximă notorietate ai scenei muzicale actuale.

Organizator: Radio România
Sponsor principal: Orange
Coproducător: TVR
Parteneri: Arcub, Institutul Cultural Român
Maşina festivalului: Dacia

Sponsori: Art Production, Intâlnirile JTI, Aquatique, Treasure Tea & Coffee, Florăria Iris
Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Radio România Internaţional,  Orchestrele şi Corurile Radio, România TV, Adevărul, Caţavencii, Observator Cultural, Revista Cariere, Zile şi Nopţi,  Accente,  Forbes, Mediatrust, Agenţia de carte, Librăriile Humanitas.
Parteneri media internaționali: European Broadcasting Union, Asia – Pacific Broadcasting Union